Historie

De wijkvereniginlogo noordhove groot (1)g Noordhove ’86 bestaat, zoals de naam al suggereert, al sinds 1986. In de begintijd voordat het wijkgebouw ’t Span was gebouwd werden de activiteiten in de basisschool de Baanbreker gehouden. Maar gezien de ruimte en de beschikbare tijd vielen de activiteiten nogal mee. In 1989 werd het wijkgebouw opgeleverd en kon de vereniging zich echt gaan ontwikkelen.

Het wijkgebouw had in die tijd in feite een dubbele functie. Naast de activiteiten van de wijkvereniging die zich voornamelijk in de avonduren afspeelden waren overdag de activiteiten van de stichting Welzijn Ouderen Zoetermeer (WOZ) die voor de toeloop naar ’t Span zorgden.

De WOZ was de stichting die allerlei activiteiten voor ouderen organiseerden. Hierbij moet u denken aan koersbal, jeu de boules, biljarten, schilderen, knutselen etc. Medio jaren ’90 hebben de besturen van zowel de wijkvereniging en als van WOZ besloten samen te gaan in de wijkvereniging. Door deze samenvoeging werd een grotere mate van communicatie en samenwerking bereikt en financieel had deze beslissing ook een paar voordelen.

In de jaren ’90 bleek dat er voor de Noordhovense jeugd ook een behoefte was voor een ruimte waar zij zich konden ontspannen met een voetbalspel, tafeltennis, tv-kijken, muziek luisteren of gewoon lekker hangen met je vrienden. In eerste instantie werden de jongeren in het buurthuis ontvangen waarbij de vrijwilligers van de vereniging er voor zorgden dat de benodigde spullen klaar stonden en dat er iemand achter de bar stond. Al snel bleek dat de jeugd toch meer naar een eigen ruimte zocht want door de activiteiten van de wijkvereniging (die toen al was gefuseerd met WOZ) waren veel dagdelen al reeds bezet waardoor er weinig dagdelen voor de jeugd over bleven.

In overleg met de gemeente en de wijkvereniging is toen besloten om een extra ruimte aan het wijkgebouw te bouwen geheel ten behoeve van de jeugd. Dit stuk is in 1995 opgeleverd en heeft heel toepasselijk de naam ‘t Outspan gekregen. De ruimte werd leuk ingericht, de jongeren hadden zelf ook niet stil gezeten en hebben de verfkwasten in de hand genomen zodat het Outspan in leuke frisse kleuren is gezet. Verder is er een leuke bar ingezet, tv met Playstation geplaatst en uiteraard een goede muziekinstallatie. Gezien de toeloop de laatste jaren kan de conclusie worden getrokken dat het een goede beslissing is geweest om deze ruimte te creëren. De jongeren werden begeleid door de Stichting Mooi die hiervoor door de Gemeente waren aangetrokken. Helaas is om diverse redenen het Outspan gesloten sinds 2014 waardoor de jongeren letterlijk en figuurlijk in de kou werden gezet.

In 2014 hield de samenwerking tussen de gemeente en de Stichting Mooi op en werd er een andere jeugdwerk groep door de gemeente aan getrokken namelijk Buurtwerk. Deze organisatie werkt op een andere manier als Mooi. Zij gaan in tegenstelling tot wat Mooi deed  de jongeren op straat aanspreken en proberen ze te activeren voor allerlei projecten. Hierdoor was er geen noodzaak om een “thuishonk” zoals het Outspan te hebben voor Buurtwerk.

In de vrij gekomen ruimte wordt naar alle waarschijnlijkheid het Kinderboekencafé gestart. Het kinderboekencafé moet een plek worden waar mensen langskomen, waar een praatje kan worden gemaakt, koffie of thee kan worden gedronken, en waar kinderen zich kunnen vermaken. Op woensdagmiddag worden de kinderen voorgelezen door de vrijwilligers. Ook zullen er themadagen zijn waarbij de kinderboeken centraal staan.